Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Η ΛΑΡΝΑΚΑ ΤΟΥ ΠΟΥΡΙΝΟΥ

Σωκράτη Τ. Αντωνιάδη, 
Η ΛΑΡΝΑΚΑ ΤΟΥ ΠΟΥΡΙΝΟΥ

Πρώτα σπεύδουμε να συγχαρούμε το συγγραφέα για την ουσιαστική κατάθεση στον πολιτισμό, ενός βιβλίου μεστού ιστορίας και λαρνακιώτικης κοινωνίας.

Πλούσιο σε περιεχόμενο και εικόνες, ξαναζωντανεύει μέσω του Πουρίνου τη Λάρνακα του περασμένου αιώνα και την Κύπρο γενικότερα. Οι παραπομπές είναι τόσο πλούσιες που αναπτύσσουν το θέμα σε πλάτος και του δίνουν το αναγκαίο βάθος γνώσεων, αφού στο τέλος το βιβλίο αποτελεί απτή απόδειξη της αγάπης του συγγραφέα του για τη Λάρνακα και του μόχθου του για τη συλλογή των αναγκαίων στοιχείων για τη γενικότερη ζωή της.

Το καλό για τους μη Λαρνακείς είναι πως, εκκινώντας από τα γραφόμενά του, ζούμε ή αναμιμνησκόμαστε καταστάσεων  παρόμοιων με αυτές που ζήσαμε στη Λευκωσία, αφού κοινά στοιχεία είναι φυσικό να υπάρχουν σε όλες τις πόλεις της Κύπρου του τότε καιρού, όσοι και όσα ζήσαμε.

Είναι συγκινητικό να παρακολουθεί κανείς μέσα από το βιβλίο αυτό την εξέλιξη της Λάρνακας και να μπορεί μέσα από τις περιγραφές και τις φωτογραφίες να φαντάζεται την προϊστορία της παρούσας μορφής της.

Περιττό να πούμε ότι – αν θέλει ο συγγραφέας  να εκμεταλλευτεί τον τόσο κόπο του- υπάρχουν ήδη στο βιβλίο αυτό πληροφορίες που μπορούν να δώσουν ένα λεξικό για τη Λάρνακα και τους ανθρώπους της, άλλα βιβλία για την κοινωνική, ιστορική, οικονομική και πνευματική της ζωής και ολόκληρο άλμπουμ φωτογραφιών με τις απαραίτητες λεζάντες.

Η Λάρνακα του Πουρίνου είναι ένα βιβλίο αγάπης για τη Λάρνακα και την Κύπρο γενικότερα.


Στέλιος Παπαντωνίου