Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

χριστος τσιαηλης Ο ΦΙΜΩΜΕΝΟΣ

 

Ο ΦΙΜΩΜΕΝΟΣ, ΕΚΜΗΣΤΗΡΕΥΣΕΙΣ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ

Η ποίηση έχει δρόμους ανεξερεύνητους και σ’ αυτούς βαδίζει ο Χρίστος Τσιαήλης στην ανώνυμη δημιουργού ποιητική συλλογή του «Ο ΦΙΜΩΜΕΝΟΣ, ΕΚΜΗΣΤΗΡΕΥΣΕΙΣ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ» τίτλος αποκαλυπτικός του περιεχομένου. Ο ποιητής δεν λαλεί, αλλά τα ποιήματα, προς τον ποιητή και στον αναγνώστη, από μια σπάνια οπτική ή ακουστική γωνία, εμπλουτισμένη με λεξιλόγιο σύγχρονο και τεχνολογικά ζωντανό. Το άσαρκο πνεύμα των ποιημάτων, για να υπάρξει, χειρίζεται λέξεις ή συλλαβές, χωρίς απαραίτητες σε άλλα ποιήματα συνδετικές, γλωσσικές ή λογικές σταθερές, μέσα στη ρευστότητα και στη νευρικότητά του, μια χειμαρρώδης ροή, που εκπλήσσει με την πρωτοτυπία αλλά και τη συνέπεια.

Το πρόβλημα της συγγραφής, ποιος γράφει, ποιος υπαγορεύει, ποια η μυστική δίοδος του λόγου, αρχαιότατο μοτίβο, με τον Όμηρο να παρακαλεί τη Μούσα και τον Ρωμανό να καταβροχθίζει το δοσμένο άνωθεν βιβλίο ή κοντάκιο, μπορεί να αποτελούν σπάνιο θέμα ποιητικών συλλογών, είναι όμως ο καθρέφτης του ποιητή και η συνομιλία εκ βαθέων προς εαυτόν, που ενσαρκούται ως σώμα ποιήματος.

Συγκλονισμένος ή ενθουσιασμένος ο ποιητής διαγράφει εαυτόν και ακούει τον έτερον εαυτόν, τετελεσμένον ως ποίημα, υπακούοντας στο υστερόχρονο πρόσταγμα «άκου και γράφε».

Ο ΦΙΜΩΜΕΝΟΣ, ΕΚΜΗΣΤΗΡΕΥΣΕΙΣ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ είναι μια πρόκληση του ποιητή προς τον αναγνώστη, γιατί πρώτα ήταν στον ποιητή που -ευτυχώς- μας έχει συνηθίσει στα απρόσμενα.

Στέλιος Παπαντωνίου