Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

χριστόφορος καδής

 ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΚΑΔΗ, ΥΜΝΟΣ ΖΩΗΣ, ΠΟΙΉΜΑΤΑ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ 2020

Ο Χριστόφορος Καδής με απλά λόγια και στίχους επιτυγχάνει αυτό που προαγγέλλει ο τίτλος της ποιητικής του συλλογής, έναν ύμνο στη ζωή, εισδύοντας στο βάθος των πραγμάτων και συλλαμβάνοντας την ουσία των όντων και φαινομένων, όχι μόνον φυσικών αλλά και πνευματικών, δηλαδή αρχών ζωής και ανθρώπων που τις στηρίζουν.
Κάπου εκεί στα πολλά του χρόνια ο άνθρωπος συλλαμβάνει πια πως η ίδια η ζωή, ο ήλιος κι η σελήνη, τα δέντρα και τα πουλιά, οι θυσίες των συνανθρώπων για ελευθερία και ιέρωση της ζωής και των πραγμάτων αξίζουν τον ύμνο του, είτε σε ποιητικό κλασσικό λόγο είτε σε χαϊκού, μικρά ποιήματα με τα οποία εκφράζεται ο πυρήνας των εσωτερικών κραδασμών του ποιητή και της περιβάλλουσας φύσης και κοινωνίας.
Ευλογημένοι όσοι έζησαν τον αγώνα της ΕΟΚΑ γιατί άγγιξαν τα ύψιστα της κυπριακής ψυχής και είδαν και μετείχαν και ακόμα μετέχουν πνευματικά του εξαίσιου εκείνου αγώνα. Ελευθερία χωρίς θυσία δεν υπάρχει και αυτό διδαχτήκαμε και έχουμε ως τώρα οδοδείχτη στη ζωή. Το θάρρος να αποτυπώνει κανείς με λόγο τις ύψιστες εκείνες αρχές αποδεικνύει πως αυτές είναι βαθιά ριζωμένες στην ψυχή και καθοδηγούν τον ποιητή και μέσω των ποιημάτων του τους αναγνώστες του.
Η ζωή υπήρξε ως παρελθόν ηρωικό, ως παρόν συγχυστικό και ομιχλώδες και ως μέλλον συνεχίζεται ελπιδοφόρα με τα εγγόνια, στα οποία και είναι αφιερωμένη η ποιητική συλλογή. Κολυμβήθρες αλήθειας και γνησιότητας λίγες πια έχουμε στην αλλοπρόσαλλη ζωή μας. Μια τέτοια και η ποιητική συλλογή του Χριστόφορου Καδή, Ύμνος Ζωής.
Στέλιος Παπαντωνίου
Louiza Christodoulidou, Γιούλα Χατζηχαραλάμπους και 30 ακόμη