Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Νίκος Παναγιώτου, Θεόκλητος Α. Σοφοκλέους Ο Δάσκαλος


Νίκος Παναγιώτου, Θεόκλητος Α. Σοφοκλέους Ο Δάσκαλος

Ίσως σήμερα, πρώτη μέρα παρουσίασης της μαθητιώσας νεολαίας στα σχολεία, να είναι και ο καιρός να αναφερθούμε στη σχέση μαθητή δασκάλου, έχοντας μπροστά μας το βιβλίο του Νίκου Παναγιώτου για το δάσκαλό του και δάσκαλο πολλών, Θεόκλητο Α. Σοφοκλέους, καθηγητή φιλόλογο, γενικό βοηθό διευθυντή του Παγκυπρίου Γυμνασίου επί Κωνσταντίνου Σπυριδάκι και τέλος Τμηματάρχη Μέσης και Ανωτέρας Εκπαιδεύσεως.
Οφειλή, χρέος προς το δάσκαλο, προσπάθεια να είναι ο συγγραφέας όσο πιο αντικειμενικός, έστω κι αν ξεχειλίζει από αγάπη για τον άνθρωπο και δάσκαλο Σοφοκλέους, δεν τιμά ο μαθητής μόνο με λόγια αλλά με το έργο του αποδεικνύει πως διδάχτηκε τι σημαίνει σοβαρή επιστημονική εργασία, αντικειμενικότητα, πνευματικός αγώνας και μόχθος για το καλύτερο αποτέλεσμα, σε ένα βιβλίο μέσα στο οποίο περιλήφθηκε με όλη τη σοβαρότητα όλη η ζωή ενός αναγνωρισμένου πνευματικού εργάτη του τόπου, σεμνού και πρωτοπόρου και εν πολλοίς παραγνωρισμένου.
Ο Νίκος Παναγιώτου δάμασε ένα μεγάλο σε όγκο υλικό, αφού βέβαια πρώτα εργάστηκε επίμονα για να το συλλέξει, το μελέτησε, οδηγήθηκε σε συμπεράσματα, και μας έδωσε ανάγλυφη την προσωπικότητα του σεβαστού δασκάλου. Πολυμαθής ο μελετητής, όπως κι ο δάσκαλος, απλώνει στις σελίδες του έργου του μια ολόκληρη εποχή με τους εθνικούς αγώνες, τις ιστορικές αλήθειες και τα κοινωνικά και πολιτιστικά πράγματα της εποχής, προπάντων όμως παρουσιάζει το δάσκαλο τον εμπνευσμένο, τον ιδεολόγο, τον δοσμένο ολόψυχα στο έργο της καλλιέργειας των μαθητικών ψυχών.
Οι σχέσεις μαθητή δασκάλου φαίνονται ολοζώντανες στο έργο του Νίκου Παναγιώτου, μια ακόμα απόδειξη πως ύστερα από τους γονείς, που μας έδωσαν το ζην, οφείλουμε πολλά στους δασκάλους, που μας έδωσαν το ευ ζην.