Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

οικογένεια Ελευθερίου

 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Από το διήγημά μου Γιάννης ο Πρόδρομος, ένα μέρος αναφέρεται στον μακαριστό Χρίστο Ελευθερίου και στην οικογένειά του, από τους πρώτους στην ΕΟΚΑ, στο σπίτι τους Μακρονήσου 6, πάροδος Μεγάλου Κωνσταντίνου είχε συναντήσεις ο Γρίβας με τους τομεάρχες, πρώτος ή δεύτερος τομεάρχης Λευκωσίας ο Χρίστος Ελευθερίου, από τους θεμελιωτές της ΕΟΚΑ, μέλος της προδρόμου οργάνωσης ΠΕΟΝ, τη νύχτα που γιόρταζαν οι εγγλέζοι την στέψη της βασίλισσάς τους αυτός με τρεις τέσσερις άλλους προκάλεσαν διακοπή του ρεύματος στη Λευκωσία, πριν τον αγώνα, αντάρτης ύστερα στα βουνά, από τους δραπέτες του φρουρίου της Κερύνειας. Τέλειωσε ο αγώνας και αξιοπρεπέστατα τίποτε δεν ζήτησε, τίποτε δεν πήρε, εργάστηκε σκληρά. Υπήρξαμε συνάδελφοι τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας μας στην Εμπορική Σχολή Μιτσή Λεμύθου.

Γράφω στο διήγημα... «Φώναζε ο επαναστάτης, ΔΙΓΕΝΗΣΜΑΚΑΡΙΟΣ

ΕΟΚΑΠΕΚΑΝΕ, έκανε τις συγκεντρώσεις του μυστικά, εκεί πάροδος Μεγάλου Κωνσταντίνου, Μακρονήσου οδός, ο Λευτέρης κι η Αντιγόνη έσπερναν την αυλή τους όλα τα λαχανικά, άμε να φέρεις μαϊντανό, η γιαγιά Ελεγκού, να σου κάμω κεφτέδες, μια μυσταγωγία. Λαχανικά και κοπελλούδια, όλοι στον αγώνα. Οι μυστικές πρώτες συγκεντρώσεις εκεί, οι πρώτες επαναστατικές ενέργειες στη Λευκωσία, κι ύστερα μαζί με τον μεγάλο στη Λεμύθου, εκεί στον Πρόδρομο, να ψήνουμε τα λουκάνικα και τα χαλούμια στο τζάκι, και στο τέλος να ξεκινούμε πεζή από Λεμύθου - Φοινί και τανάπαλιν, έγραφαν τα παλιά λεωφορεία. Και τι σημαίνει; ο δάσκαλος Μικρομμάτης, εγώ!

Η επανάσταση δεν έχει τέλος, στο βουνό με τις ανταρτικές ομάδες, ενέδρες, εγγλέζοι να κατεβαίνουν από τα τσιπ και ν’ αρχίζουν πιστολίδι,  σύλληψη και εγκλεισμός στο Φρούριο της Κερύνειας, δραπέτευση, ξανά συλλήψεις και φυλακίσεις, κακουχίες, ο μεγάλος κι οι μικροί, ένας στην Ελλάδα, άλλος στην Αγγλία, άλλη στην Αυστραλία, το πλοίο που σαλπάρει μακριά μου θα σε πάρει.»

Αυτά για την οικογένεια Ελευθερίου, τη μητέρα Αντιγόνη, τον πατέρα Λευτέρη, τα παιδιά, Χρίστο Μαρούλα Δώρο Δημητράκη Αλέκο Ειρήνη.