Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΔΙΖΩΝΙΚΗ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΔΙΖΩΝΙΚΗ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Το βράδυ της 25 Οκτωβρίου 2017, στο βιβλιοπωλείο το Έρμα παρουσιάστηκε το βιβλίο του Χρήστου Αλεξάνδρου ΔΙΖΩΝΙΚΗ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Νόημα και Αδιέξοδο. Εισαγωγή στο βιβλίο κάνει ο Μαρίνος Σιζόπουλος. Το παρουσίασαν ο Γιώργος Κολοκασίδης, ο Κωστής Ευσταθίου και εισήγαγε στο θέμα ο Αλέκος Μιχαηλίδης. Στο τέλος ευχαρίστησε ο συγγραφέας. Το βιβλίο περιλαμβάνει άρθρα του Χρήστου Αλεξάνδρου γύρω από το θέμα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, την οποία πολιορκεί από διάφορες οπτικές γωνίες προσπαθώντας να καθορίσει περί τίνος πρόκειται και πού αυτή θα απολήξει, στο αδιέξοδο, όπως και ο υπότιτλος δηλοί.
Οι παρουσιαστές γνώριζαν πολύ καλά το θέμα τους, έμπειροι αμφότεροι της πολιτικής, και συνέβαλαν στο να φωτιστούν οι κύριες πλευρές του βιβλίου και του περιεχομένου του. Αναγνωρίστηκε η γλωσσική αρτιότητα του βιβλίου και η ορθότητα των θέσεων, τεκμηριωμένη όσο το δυνατόν.
Επειδή οι παρουσιαστές του βιβλίου έχουν δικές τους γνώμες για την πολιτική κατάσταση και τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, τις εξέθεσαν και βοήθησαν τους ακροατές στη διαλεύκανση ή περαιτέρω επεξήγηση ή σφαιρική θεώρηση της προτεινόμενης λύσης, που δεν απέχει από το σχέδιο Ανάν, το οποίο απορρίφτηκε από τον Ελληνικό Κυπριακό Λαό. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία επίσης να εκφράσουν τις απόψεις τους ή να μεταφέρουν σημαντικές παρατηρήσεις άλλων στο θέμα.
Γενικό συμπέρασμα είναι πως το προτεινόμενο σχήμα επίλυσης του Κυπριακού, ανύπαρκτο νομικά ή πολιτειακά ή απορριφθέν στο πνεύμα του και από άλλους,  οδηγεί την ελληνική κοινότητα σε επικίνδυνες ατραπούς, και στο τέλος στον αφανισμό. Η παρούσα κατάσταση είναι κατά πολύ προτιμότερη, γιατί τουλάχιστο ζούμε ελεύθεροι. Όπως προσφυώς ελέχθη, η ΔΔΟ δεν είναι παρά ένα περίβλημα, για να επενδυθεί η μεγάλη παρανομία που έγινε εις βάρος της Κύπρου και του λαού της. Με κάθε τρόπο πρέπει να επανεύρουμε την ψυχή μας που χάνουμε ύστερα από τόσες προσπάθειες σεμιναριοτρόφων, για να επανακτήσουμε τη δύναμη να λέμε όχι στα σχέδια που μας οδηγούν σε αφανισμό. Στο τέλος κερδίζει η πιο δυνατή ψυχή.

Στέλιος Παπαντωνίου