Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

ΦΩΤΗΣ ΚΑΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΑΣΟΥΛΑ
Ο Φώτης Κάουρας ήταν γιος του Γιώρκου Κάουρα, αδελφού του Μιχαλή. Ο Κάουρας  διαχειριζόταν το καφενείο Ελευθέρια, ή του Κάουρα, όπως ήταν γνωστό, τώρα κοντά στο φυλάκιο της οδού αγίου Κασσιανού. Το καφενείο τα Ελευθέρια ήταν το κέντρο της περιοχής, από τον καιρό που το θυμόμαστε ως το 1974. Εκεί κοντά ήταν και τα μπακάλικα, του Κυριάκου, του Πλουτή, του Βάσου, του Αριστοτέλη και ύστερα του Χαμπή. Γύρω στο 1955 ήταν γεμάτο από τους εργαζόμενους που εκεί κοινωνικοποιούνταν. Εκεί θυμόμαστε και τον Παπα Κωνσταντίνο να κάθεται απέξω τα πρωινά να διαβάζει την εφημερίδα του. Ένα μεγάλο μπιλιάρδο στο κέντρο ήταν το γνώρισμά του με τραπέζια μέσα το χειμώνα και έξω τα καλοκαίρια.
Μεγάλη άνθιση είχε κατά την περίοδο 1964 και εξής, όταν στάθμευαν εκεί στρατεύματα των Οηέδων. Τότε το διαχειριζόταν η θεία Μαρούλλα και ο Ανδρέας Χρίστου. Εκτός από καφέδες και αναψυκτικά ετοιμάζονταν μεζέδες και οι οηέδες έπιναν μπουκάλες το ουίσκι κατακαλόκαιρα.
Ο Φώτης Κάουρας πήρε την Τασούλα Πελετιέ από την Κυθρέα. Η Τασούλα τη δεκαετία του 1950 ήταν μαθήτρια και έμενε στο σπίτι της μακαριστής Μαρίας Παπαδοπούλου,  συζύγου του ανθυπαστυνόμου Αντώνη Παπαδόπουλου. Η Τασούλα ήταν το καλογέλαστο πλάσμα, όμορφη και νοικοκυρεμένη. Στο ίδιο σπίτι έμενε επίσης για ένα μικρό διάστημα η Τίτσα, αδελφή του Πέτρου Στυλιανού, επίσης από την Κυθρέα. Οι γονείς είχαν εμπιστοσύνη στην μακαριστή Μαρία γιατί ήταν πρώην δασκάλα και αυστηρή στα ήθη, γι’ αυτό με ευχαρίστηση νοίκιαζαν δωμάτιο στο σπίτι της για να μένουν οι κόρες τους.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε πως το υλικό, φωτογραφίες, τις πήραμε από το βιβλίο της Ανθής Πέτσα Σαββίδου Κυθρέα, Η της Χρυσίδος Περιήγησις, Οδοιπορικό, ένα βιβλίο που αποκαλύπτει πολλούς δεσμούς Κυθρέας Αγίου Κασσιανού.