Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Ρούλα Ιωαννίδου- Σταύρου

ΡΟΥΛΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ –ΣΤΑΥΡΟΥ, MODUS VIVENDI
Εκδόσεις Litertura et Artes
Η Ρούλα Ιωαννίδου Σταύρου είναι ήδη γνωστή ποιήτρια, με ποικίλο έργο λογοτεχνικό. Όπως ο τίτλος της νέας ποιητικής της συλλογής δηλώνει, η ποίηση είναι τρόπος ζωής, ενώ η παρατήρηση της ζωής και αποτύπωση των στιγμών της, φιλτραρισμένων μέσα από την ευαισθησία της, δωρίζει και στους αναγνώστες αυτή την ευλογία, της ποιητικής θέασης της ζωής.
Μια πληθώρα θεμάτων, από την τουρκική εισβολή ως την καθημερινή ζωή, από την επιφάνεια ως το βάθος της καθημερινότητας και των μικρών πραγμάτων και στιγμών          δίνουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την πορεία ενός ανθρώπου που με το ποιητικό του μικροσκόπιο παρακολουθεί τον κόσμο, φιλοσοφεί και αληθώς φθέγγεται.
Το απρόοπτο και το εκπληκτικό μέσα στα ελάχιστα και όμως σημαντικά και πολύ αγαπητά, η άνοδος στον κόσμο του πνεύματος, μέσα σε μια φύση εξαϋλωμένη, μας ανυψώνει με την τέχνη της, περασμένη μέσα από τη διαλεχτική των πραγμάτων, τις αντιθέσεις και συγκρούσεις της ζωής,  πάντα μέσα στα ευγενικά συναισθήματα.
Το μυστικό της ποίησής της Ιωαννίδου- Σταύρου βρίσκεται στην αξία που παίρνουν τα μικρά, στην αντιστροφή πολλών και στο πρωτάκουστο ή πρωτοφανέρωτο, κάτι που μόνο λεπτεπίλεπτες κεραίες μπορούν να συλλάβουν και να αποδώσουν με την παρθενική ματιά, αίσθηση και φρεσκάδα αλλά και με την πικρή ειρωνεία του φιλοσοφούντος.
Πετάγματα της ποιητικής σκέψης και φαντασίας στον άλλο κόσμο, δημιουργήματα απτά και ζωντανά του λόγου, κάποτε μέσα στο κλίμα της απώλειας και του αφανισμού, κάποτε μέσα στην αιώνια ελπίδα.
Η παραβολική της τέχνη, μέσα από δέντρα και φυτά, να περνά μηνύματα ανθρώπινα για αξίες και απαξίες, για την αναγκαία μνήμη και την αδηφάγα αμνησία, εμπλουτίζει τους εκφραστικούς της τρόπους. Η αποστασιοποίηση από τα συμβαίνοντα, η αναγωγή τους στον κόσμο των ιδεών και της γενίκευσης, προσφέρουν το απόσταγμα μια σοφίας συμπυκνωμένης μέσα από τα πάθη και την πείρα της ζωής.
Η προσπάθεια της ποιήτριας να διεισδύσει στο κέντρο των πραγμάτων, να διανοίξει το μυστικό τους και να το εκφράσει είναι φανερή. Ποιήματα βγαλμένα από την ίδια τη ζωή της, αληθινά,  ομολογούν ευαίσθητο, φιλοσοφημένο, στωικό άνθρωπο, που βρίσκει το νόημα της ζωής στις πολλαπλές εκφάνσεις της, στις συναισθηματικές και λογικές επισημάνσεις της.
Από τη σκοπιά του θανάτου ιδωμένες πολλές εκδηλώσεις της ζωής αποτυπώνονται στη γυμνή αλήθεια τους, που κάποτε φανερώνεται ανόητη, επιτηδευμένη, ψεύτικη, αποκαλυπτική της τυποποιημένης ζωής με το χαμένο πραγματικό της νόημα και περιεχόμενο.

Όσο προχωρεί η συλλογή, επιβεβαιώνουμε πως πρόκειται για μικρά ποιήματα βγαλμένα από τη ρίζα της ζωής, από την ίδια την ψυχής της Ρούλας, που κατόρθωσε να δει τον κόσμο μέσα από το φακό της αλήθειας και της αντιφατικότητας, κι όλα αυτά τα πορίσματα, εκφρασμένα ποιητικά, αγγέλλουν στον αναγνώστη το μήνυμα πως η επιφάνεια και το βάθος μπορούν να εκφραστούν από το φιλοσοφημένο ποιητή με τη σφραγίδα της πικρής ειρωνείας, που αποτελεί και το κύριο γνώρισμα του σοφού ποιητή.