Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Έχεις πακέτο                                                                                                                                                                           του Στέλιου Παπαντωνίου

Πολύ θα ΄θελα να απολαύσω ένα τηλεοπτικό σώου (ελληνιστί) όπως το  «‘Εχεις πακέτο». Ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών έχει πακέτο. Οι αρχηγοί των κυπριακών κομμάτων πακέταραν τον εδώ εκπρόσωπό του κύριο Άιντα και του τον αποστέλλουν. Αλλά ο κύριος Γενικός σκέφτεται να παραδώσει το πακέτο  στον Ερντογάν με τη δικαιολογία πως, αφού ο Άιντα εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία της Τουρκίας, ας τον πληρώνει αυτή αντί ο ΟΗΕ.

Υπομιμνήσκω πως, όταν κατέφθασε ο Άιντα στο νησί, τον νομίσαμε Αϊνστάιν ή –καλύτερα- μεγάλο σπασίκλα.  Σ΄ ένα μήνα μελέτησε το κυπριακό –λέει- έγινε έξπερτ, κυκλοφορούσε άνετος. Κι εμείς το ζούμε εξήντα τόσα χρόνια από το 1955 και δεν το μάθαμε ακόμα, τόσα πολλά γνωστά και άγνωστα έγγραφα, μελέτες, ομιλίες, κρυμμένα χαρτιά, ένα κυπριακό εύκολο για τους ευθείς ανθρώπους και  δύσκολο για τους πολιτικούς. Εύκολο, γιατί η πλειονότητα των κατοίκων του νησιού είναι ελληνοκύπριοι και οι ποταμοί των αιμάτων που χύθηκαν στον κόσμο για δημοκρατία, ελευθερία και ανεξαρτησία είχαν προδιαγραμμένο και το αποτέλεσμα: η πλειονότητα έχει δίκαιο. Όμως, άλλα μεν δικαιοσύνη και δημοκρατία κελεύουν άλλα δε συμφέροντα ξένων αγγλοαμερικανοτούρκων.

Από τις πρώτες εμφανίσεις του κ. εκπροσώπου  διαγράφηκαν στο έδαφος και τα ίχνη του όφεως: σκοπός του, να αρχίσει τις ενδοκυπριακές λεγόμενες συνομιλίες χωρίς να λαμβάνει υπόψη την παρουσία του τουρκικού στρατού, ούτε την κατοχή των εδαφών μας, ούτε το παράνομο του ψευδοκράτους, ούτε τον εποικισμό, ούτε την καταστροφή του πολιτισμού μας, ούτε τους αγνοούμενους βασανισμένους και εξαφανισμένους ακόμα και ως λείψανα, ούτε την προσφυγιά, ούτε τους εγκλωβισμένους, ούτε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το σεβασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η εντύπωσή του πως υπάρχουν εδώ δυο κρατίδια και πως θα τα ενώσει με τις συνομιλίες,  όλα αυτά τα απίθανα που σκαρφίζεται και λέει για το αέριο, για το χαλλούμι –μωρά και παλαβά τα κυπριόπουλα, κάπως έτσι μας σκέφτεται.

Και δυστυχώς ο άνθρωπος μπορεί και να μην έχει κι άδικο, γιατί αυτό το «παίζω και ξεπαίζω» του Προέδρου με τις τελευταίες δηλώσεις, το αέριο δεν συζητείται αλλά συζητείται ως θέμα δικοινοτικό, σ’ αυτό το συμπέρασμα οδηγούν. Για παλαβά μας θεωρούν. Μια νομίζουμε πως ξεθάρρεψε ο Αναστασιάδης και προβάλλει σθεναρή αντίσταση, την άλλη όμως οπισθοχωρεί επικίνδυνα ανανικώς, περιχρίοντας τις καρκινοειδείς κινήσεις του με χρώματα «πολιτικού ελιγμού»! Και τι δεν σκαρφίζεται κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να τα μπαλώσει με τα «ότι πως» ή «πως ότι».

Ο «Μπάρμπαρος» ανανεωμένος σουλατσάρει στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Έρογλου δηλώνει εμετικά πως η επιστροφή στις συνομιλίες δε χωρεί όρους, η  κυβέρνηση τώρα ανακαλύπτει πως η Τουρκία επιβεβαιώνει τα σχέδιά της για το σβήσιμο  της Κυπριακής Δημοκρατίας από το χάρτη, κι εμείς, μη έχοντας άλλο τίποτε να κάνουμε, απογοητευμένοι, πακετάρουμε.

Όχι, εμείς δεν φεύγουμε. Τον Πρόεδρο και την κυβέρνησή μας πακετάρουμε, που ανήγαγαν την αντιφατικότητα σε σφραγίδα συμπεριφοράς τους.  

Στο τέλος, είναι καιρός, όπως άρχισαν να δικάζονται και να τιμωρούνται άνθρωποι για οικονομικά σκάνδαλα, έτσι και να αρχίσουν να προσάγονται πολιτικοί στα δικαστήρια για το κατάντημα του κυπριακού. Και το ερώτημα στους ως τώρα ιθύνοντες το πολύ απλό: Ορκιστήκατε να διατηρήσετε σώα και ακέραιη την Κυπριακή Δημοκρατία. Τι πράξατε, τι αποφύγατε να πράξετε;


Καιρός του σπείρειν καιρός του θερίζειν. Ειδ΄άλλως, «πακέτο».